Print

Perőcsényi receptek

Kapros krumplis lepény – Leczki Józsefné (Gere Vilma) elmondása alapján

 

Hozzávalók (2 tepsire való mennyiséghez):

A tésztához: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 tojás, só

A „töltelékhez”: 3 kg krumpli, 4-5 tojás, 2 dl étolaj, só (és esetleg cukor), apróra vágott kapor, tej, zsír

 

Az élesztőt kevés tejjel felfuttatjuk, a hozzávalókkal lágy kenyértésztát dagasztunk. Fél- egy óra múlva kettéválasztjuk a tésztát, és kizsírozott (olajozott) tepsibe terítjük, majd rárakjuk a következő „tölteléket”:

A főtt krumplit a hozzávalókkal összetörjük és ráterítjük a tésztára. Az egyik tepsibe csak sóval készült töltelék kerül, a másikba tehetünk cukrot, ha valaki az édeset szereti. Megkenjük zsírral a tetejét, majd előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tészta szépen megpirul.

 

 

 

Kolbászos cipó – Együd Marika leírása szerint

 

Este kovászt teszünk.

Reggel liszt, só, kovász, élesztő, krumpli keverékéből kelt tésztát dagasztunk. A tésztát jól kidolgozzuk. Hagyjuk, hogy jól megkeljen. 20 dekás tésztákat szaggatunk a megkelt tésztából, majd felvérgoljuk*. Kis pihentetés után szétlapítjuk, kolbászt teszünk rá, majd szép cipókat formázunk. Jó forró kemencében sütjük. Régen kenyérsütéskor készítették.

 

*két cipó tésztáját egyszerre gömbölyítjük.

 

Tepertős vakarcs

 

Hozzávalók: Liszt, tej, élesztő, só, tojás, tepertő, kevés zsiradék.

Kelt tésztát dagasztunk. A tepertőt megdaráljuk. Ha megkelt a tésztánk, kinyújtjuk, megkenjük tepertővel, majd háromszor hajtogatjuk. Utána tepsibe tesszük, majd a tetejét megkockázzuk késsel és megsózzuk.

Régen főétel után másodikként ették, uborkasalátával, savanyúsággal. Vágni nem lehet, mindig törték.

 

Disznótoros savanyú leves – Együd Józsefné, Márta receptje

 

Hozzávalók: Tíz személynél kevesebbet nem érdemes csinálni! Egy személyre: 2 db 3x3 cm-es lapocka, 1 db 3x3 cm-es hasaalja szalonna, 1 db 3x3 cm-es tüdő, 1 db 3x3 cm-es máj, 6 dl víz.10személyre 1 db nagy hagyma héjastul,  2d fokhagyma egészben héjastul, 4-5 db babérlevél, 15l vízhez 1 csapott ek só.

 

A kellő mennyiségű vízzel a hagymákat feltesszük főni. Mielőtt a húsokat belerakjuk, kiszedjük a hagymákat. Forrásig hevítjük, majd közepes lángon főzzük. Ekkor beletesszük az előre elkészített pirospaprikás rántást. Felforraljuk, sózzuk, kicsit borsozzuk. A húsokkal együtt tálaljuk, mint a gulyást. Ízesíthetjük a tányérban ecettel, kockázott vöröshagymával. Kenyeret adunk hozzá.

Csak friss vágású húsból lesz igazán jóízű!

 

Pampuska:

 

bontottcsirke.blog.hu/2013/10/03/perocsenyi_pampuska_portfolio