Print

Perőcsényi receptek

Kapros krumplis lepény – Leczki Józsefné (Gere Vilma) elmondása alapján

 

Hozzávalók (2 tepsire való mennyiséghez):

A tésztához: 80 dkg liszt, 5 dkg élesztő, 2 tojás, só

A „töltelékhez”: 3 kg krumpli, 4-5 tojás, 2 dl étolaj, só (és esetleg cukor), apróra vágott kapor, tej, zsír

 

Az élesztőt kevés tejjel felfuttatjuk, a hozzávalókkal lágy kenyértésztát dagasztunk. Fél- egy óra múlva kettéválasztjuk a tésztát, és kizsírozott (olajozott) tepsibe terítjük, majd rárakjuk a következő „tölteléket”:

A főtt krumplit a hozzávalókkal összetörjük és ráterítjük a tésztára. Az egyik tepsibe csak sóval készült töltelék kerül, a másikba tehetünk cukrot, ha valaki az édeset szereti. Megkenjük zsírral a tetejét, majd előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a tészta szépen megpirul.

 

Print

Tebefa

A perőcsényi tebefa – az életfa jelképe

Darányi László

 Ha a Tisztelt Olvasó ellátogat a Néprajzi Múzeum állandó – A magyar nép hagyományos kultúrája című – kiállítására, érdekes tárgyat tekinthet meg: a fából készült 60 cm magas, kb. 200 db aranyozott, ezüstözött dióval és szalagokkal díszített tebefát. A tebefa vagy tebe a néprajzkutatók véleménye szerint „a magyar népszokásban fontos szerepet játszó ajándékozási tárgy, az életfa jelképe”, mely ajándékozási szokás más helyeken a XIX. század végén kiveszett, egyedül Perőcsényben maradt meg az 1920–30-as évekig. De mielőtt tovább tárgyalnánk a tebefával kapcsolatos szokásokat, nézzünk körül egy kicsit abban a faluban, ahol ez a szokás fennmaradt.

Print

Hagyományok

A Börzsöny hegység festői szépségű hegyei, dombjai között megbúvó kisközösség a palóc vidék gazdag, sokszínű hagyományaiban ma is bővelkedik, bár a jellegzetes , ízes palóc nyelvjárás és színes viselet nem maradt meg a faluban. A község tájnyelvi sajátoságai közül közül említésre méltó uyanakkor  - a palóc nyelvárásban is gyakorinak mandható „i”-zés, „í”-zés, például kötiny (kötény), kík (kék).