Print

Adó 1% felajánlás - 2014

 

Perőcsényi emlék 2007-ből

Kedves Barátaink!

Nyolcadik éve minden évben gyarapodik a perőcsényi tájház sok-sok társadalmi munkával. Legutóbb egy kocsiszínnel gazdagodtunk. 2014-ben nagy elismerésben részesült a közösség munkája: a tájház műemléki helyreállítását szakmai körökben magasra értékelték és megkaptuk az UNESCO ICOMOS díját.  A hír gyorsan terjedt, televíziós- és rádióműsorok sora jelent meg a médiában, turistacsoportok szervezték erre az útjukat.  A 2013-as évi adózás során alapítványunknak 65 személy ajánlotta fel adója egy százalékát, 321 702,- forint érkezett meg számlánkra. Az alapítvány 2014-ben 151 ezer forintot költött a tájházi munkákra, 150 ezer forinttal támogatta a falunap rendezvényeit, valamint 210 ezer forintot fordított a községi játszótér megújítására.

2014-ben is jól sikerült a pünkösdi borfesztivál, amelynek fő szervezői Együd László és Porubszki Attila voltak.  Júliusban egyhetes fotó-festő és kézműves tábort szerveztünk a gyermekeknek Fidel Ágota, Köcsky Mária, Essig Klára, Csóka László és Buglya Sándor közreműködésével. A gyerekek alkotásait kiállításon mutattuk be. A megnyitó után a hollandiai PIPACS együttes változatos zenei programmal szórakoztatta éjszakába nyúlóan a közönséget. Augusztusban ismét megrendeztük a Perőcsényi 7-végét. Egyéni tárlaton mutatkozott be a művelődési házban Kiss András festőművész. A Molnár bisztróban a Custom Blues Band esti koncertje vonzotta a közönséget, valamint megnyílt a Sörkabin. Az öreg kocsma termében több ezer sörös doboz borította be a falakat. A rendezésért külön köszönet illeti Csata Antalt és családját. Másnap ugyan lógott az eső lába, a Lecsófőző versenyt mégis igen sokan keresték fel. A tájház udvarán a budapesti Petőfi Gimnázium diákjainak koncertje mellett nagyszámú közönség látogatta a Kalotaszegi népviselet című fotókiállítást. Este a Zsófi bisztróban zenei programok zárták a napot. Az ÁFÉSZ bód-ban berendezett könyvkupacon sok olvasnivaló talált új  gazdára. December 13-án a templomban a Petőfi gimnázium diák- és tanári kórusa meghatóan szép adventi koncerttel ajándékozta meg a falut.

A művelődési ház felújítását – pályázat híján – kisebb lépésekben képzeljük el. Ehhez minden bizonnyal széles összefogásra lesz szükség. A tájháznál az istálló belső tatarozása, berendezése, a padlás letapasztása következik idén. A községben szerveződőidei programok: pünkösdi diákszínház, július végén fotó-kézműves-festőtábor gyermekeknek, augusztusban Perőcsényi 7-vége (lecsófesztivál, koncertek, kiállítások, könyvkupac), decemberben adventi koncert. A Perőcsényért Alapítvány kuratóriumának megújítása ügyvédi szakaszban van.

Köszönetet mondunk mindenkinek, aki biztatásával, önkéntes munkájával, adományával, adója 1%-ának felajánlásával, látogatók szervezésével támogatta a községi akciókat. Kérjük, hogy ebben az évben is segítsenek, vegyenek részt a közös munkában! Ajánlják családjuk, ismerőseik körében is, hogy éljenek adójuk 1%-ának adományozási lehetőségével: Perőcsényért Alapítvány, adószám: 18705009-1-13.

 

 

Perőcsény, 2015. március 27.                                                        

                             Üdvözlettel                                 Perőcsény Barátai