Print

Perőcsényért Alapítvány - adó 1% felajánlás

 Kedves Barátaink!

Hetedik éve minden évben alakul, épül a perőcsényi tájház sok-sok társadalmi munkával. A 2011-es teljes tetőcsere után tavaly lezártuk a pályázatot és az utó-finanszírozásban megkaptuk a támogatás 75 %-át. A Pest-megyei Kormányhivatal konferencián mutatta be a megyei műemléki felújításokat. A kiadott elegáns prospektusban így értékelték munkánkat: „ A perőcsényi tájház az összefogás jelképe lehet, ugyanakkor a műemlék-helyreállítás szakmai szempontból is példaértékű.” A 2012-es évi adózás során alapítványunknak 81 személy ajánlotta fel adója egy százalékát, 354 ezer forint érkezett meg számlánkra.

Pünkösdkor, a jól sikerült borfesztiválon sok látogató volt.  Augusztusban ismét megrendeztük a Perőcsényi 7-végét. A megelőző hét során fotó-festő és kézműves tábort szerveztünk a gyermekeknek Fidel Ágota, Köcsky Mária, Csóka László és Buglya Sándor közreműködésével. A gyerekek legjobb műveit, valamint a „100 év fotográfia Perőcsényben című gyűjtemény újabb 22 képét kiállításon mutattuk be. Egyéni tárlaton mutatkozott be Csóka László festőművész. A Molnár bisztróban esti koncert vonzotta a közönséget. Másnap a Lecsófőző versenyt minden eddiginél többen keresték fel. A jó hangulat a tájház udvarán folytatódott a Budapesti Petőfi Gimnázium diákjainak koncertjén nagyszámú közönség előtt. Este a Zsófi bisztró udvarán zenei programok zárták a napot. Az ÁFÉSZ bód-ban berendezett könyvkupacon sok olvasnivaló talált új gazdára. A Petőfi gimnázium diák-énekkara és tanári kórusa december 14-én a templomban szép adventi koncerttel lepte meg a falut.

 Perőcsényi utca - Czirjék Lajos festménye

Terveink: feltétlenül elkezdjük idén a művelődési ház felújítását. A teljesen korrodált tűzoltó fecskendő megmentéséhez már hozzáfogtunk, felújítottuk a lajtkocsit, és mindkettőt a tájház kertjében, tető alatt állítjuk ki. Ehhez már félig kész a kocsiszín. Az istálló belső tatarozása, berendezése következik tavasszal. A községben szerveződő idei nagyobb programok: Pünkösdi Borfesztivál, július közepén egyhetes fotó-kézműves-festőtábor gyermekeknek, valamint Pipacs Fesztivál (cigány zene, magyar nóta),  augusztusban Perőcsényi 7-vége (lecsófesztivál, koncertek, kiállítások, könyvkupac), decemberben adventi koncert. Az év első felében megalapítjuk a Perőcsény Barátai Egyesületet, amelyik szándékaink szerint összefogja és szervezi a falubéli kulturális eseményeket. Idén megújul az alapítvány kuratóriuma is.

Köszönetet mondunk mindenkinek, aki érdeklődésével, biztatásával, önkéntes munkájával, adományával, adója 1%-ának felajánlásával, látogatók szervezésével támogatta a községi akciókat. Kérjük, hogy ebben az évben is segítsenek, vegyenek részt a közös munkában! Ajánlják családjuk, ismerőseik körében is, hogy éljenek adójuk 1%-ának adományozási lehetőségével: Perőcsényért Alapítvány,  adószám: 18705009-1-13.

 

Perőcsény, 2014. február 16.                                        Üdvözlettel,              Perőcsény Barátai