Print

Egy perőcsényi különleges nap margójára

Jó lenne egyszer összehívni baráti találkozóra a Perőcsényből elszármazottakat – hangzott el társaságban az ötlet… Értéktárba illő pincesorokkal rendelkezik kis falunk, szervezzünk már egyszer egy közös pince-bulit! – mondta Varga Józsi.  A két kósza ötlet házasságából született meg a gondolat: hívjuk vendégségbe innen elszármazó barátainkat és ugyanakkor rendezzük meg a pincéknél a bulit is.

Az ötletekből 2021. augusztus 20-án emlékezetes esemény lett.

Mezei Etus szorgalmasan gyűjtötte az elszármazottak címeit. A meghívásra száznál többen reagáltak. A 10 órai kezdéssel csúsztunk egy kicsit, mert az érkező vendégek és a vendégvárók éveket pótolva kezdtek beszélgetni, feleleveníteni a múltat.

 


Együd László polgármester ünnepi beszéde után, Zsolnai Gergő tiszteletes áldotta meg az új kenyeret, majd Dr. Koczó József tanárúr ismertette a község jeles szülöttjének, Együd Árpádnak az életútját. Fidelné Hajnal Ilike verssel köszöntötte a vendégeket és felhívta a figyelmet a terem falán látható kiállításra. Fidel Ágota hosszú évek óta gyűjti és digitalizálja a faluból a családi fotókat, most több, mint százötven nagyítás került a falakra. Remélhetően ez a találkozó is tovább gazdagítja a kollekciót, amelyre alapozva a Perőcsényért Alapítvány jövőre pályázik egy képes album kiadására. Mezei Etus rövid köszöntő verse után Kovács Sebestény Vera szólt a közönséghez, elmondta, hogy az alapítvány egy korábbi pályázat eredményeként rövidesen kiad egy énekes albumot perőcsényi gyűjtésű népdalokkal. Végül Dr. Buglya Sándor vetített egy összeállítást az egybegyűlteknek az elmúlt 30 év saját videó-felvételeiből. A vetítés része volt a Tájház építésének rövid története is, ami nagy lelkesedést váltott ki a vendégek körében. Kis nosztalgia-séta következett az ICOMOS-díjas Tájházhoz, ahol Pásztor Csaba mesélt a gyűjteményről. Az udvaron Együd Ádám triója szórakoztatta a látogatókat citerazenével, ének-műsorral. Újabb séta után a templom frissen felújított belső terének, az új fagerendás mennyezetnek a megtekintése következett.Kis dombmászás vitt a pincékhez, ahol komoly brigádok főzték, sütötték a finom falatokat, mindenki a saját portája előtt:

Porubszki Attila és barátai babgulyást varázsoltak a bográcsba, Varga Mátéék grillkolbászt sütöttek, Borsos Darányi Laci slambuccal rukkolt elő, lecsót főzött és grillezett, Matyó Bendegúz pizzát tálalt fel, Varga Józsi és csongrádi rokonai csülökpörkölttel kedveskedtek. Az étkek, a bográcsba valók a Perőcsényért Alapítvány támogatásából egészültek ki. Kovács Sebestény Vera sört szállított a pincékhez, Dr. Gere József finom bort utalt ki nagyobb mennyiségben. De a pincegazdák bőven hozzájárultak ahhoz, hogy ne legyen hiányunk italokban. A perőcsényi pálinka sem kullogott a sor végén.

Az est koronája volt a Budapest I. kerületi Petőfi Sándor Gimnázium immár hagyományos falunapi koncertje. Felemelő pillanatokat őrzünk az esti műsor kapcsán is, amit nem csak az előadóknak, hanem Farkas Edit tanárnő lankadatlan szervezőmunkájának is köszönhetünk. Ide kívánkozik még azoknak a neve is, akik a szervezésben sokat segítettek, mint a Perőcsényi Önkormányzat, Csenki Zsuzsa, Végh Attila, Dózsa Csaba, Porubszki Ági és Sárközi Lívia. Köszönet illet minden közreműködőt.

Utóirat:

Sokan javasolták, hogy ilyen remek rendezvények legyenek minden évben. Ez biztosan sűrű lenne, hamar kifulladna a lelkesedés. Három évenként viszont mindig akadna elszánt szervezőgárda és a találkozónak is lenne mindig újdonsága. És ha így lesz, akkor az idei alkalmat nyugodtan nevezhetjük:

Perőcsény Barátai I. találkozójának.

A folytatás reményében baráti üdvözlettel
Perőcsényért Alapítvány